Loading...
Solomou Garden Centre & Landscaping
topic
Home  /  Blog  /  Τhe Fruit of Autumn

Blog

TIPS

Super Fruit

Super Fruit

Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Γκουάβα Φράουλα αφού εκτός ότι μας προσφέρει απλόχερα τα φρούτα όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου μας ομορφαίνει και κήπο του σπιτιού μας όλοχρονα με πλούσιο και γυαλιστερό του Φύλλωμα!!

PSIDIUM LITTORALE/CHERRY GUAVA

 • Μεγάλος θάμνος ή μικρό δέντρο που μπορεί να φτάσει 3-5 μέτρα ύψος.
 • Είναι οξύφιλο και ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμη και σε ρηχά και άγονα εδάφη.
 • Ο καρπός του ωριμάζει από το Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο χαρίζοντας μας άφθονά τα φρούτα του.
 • Τα φρούτα έχουν μια ευχάριστη γεύση σαν φράουλα όταν είναι ώριμα, εξού και η κοινή τους ονομασία.
 • Έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και είναι πολύ ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες της Κύπρου.
 • Μετά από 3 -4 χρόνια ζωής, το φυτό αρχίζει να παράγει καρπούς του.

Ιδιότητες

 1.  Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ότι η φράουλα είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βοηθά στο να γίνει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αποτελεσματικό στη διατήρηση του σώματος προστατευμένο από τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες. Η προσθήκη γκουάβα φράουλας στη διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική όταν πλησιάζει η σεζόν για διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρύωμα και η γρίπη.

2. Τακτική κίνηση του εντέρου

Δεδομένου ότι η γκουάβα φράουλας είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, η κατανάλωσή της σε τακτική βάση βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών. Είναι η κατάλληλη προσθήκη στην καθημερινή διατροφή σε αυτούς που πάσχουν απο δυσκοιλιότητα.

3. Υγιές και όμορφο δέρμα

Όπως και η γκοϋάβα, η γκουάβα φράουλας είναι επίσης μια αξιοσημείωτη πηγή βιταμίνης C. Μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της επούλωσης των πληγών και της σύνθεσης του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά να κάνει το δέρμα ελαστικό και απαλλαγμένο από γραμμές και ρυτίδες.

4. Ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα φρούτα γκουάβα φράουλας είναι γεμάτα φυτικές ίνες και βοηθούν στην απώλεια βάρους καθώς και στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος. Αυτές οι ιδιότητες βοηθούν στο να καταστεί εξαιρετικό για τη θεραπεία του διαβήτη. Οι ίνες σε αυτό το φρούτο εκχυλίζουν την κατανάλωση ζάχαρης και μειώνουν τον κίνδυνο του σώματός σας να πάσχει από υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή ινσουλίνης

5. Ισχυρότερα ούλα

Εκτός από το ασβέστιο που μας προσφέρει, η γκουάβα φράουλας βοηθά επίσης στη διατήρηση του χαμόγελου ενός ατόμου λόγω των φορτίων της βιταμίνης C, η οποία είναι μια θρεπτική ουσία τόσο σημαντική για τη διατήρηση των ούλων υγιή και ισχυρή και αποφυγή του σκορβούτου.

6. Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Εκτός από την αποτροπή της δυσκοιλιότητας και των αιχμών στο σάκχαρο του αίματος, το γεγονός ότι η γκοϋάβα φράουλας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες κάνει τα φρούτα πολύ καλά στη διατήρηση τόσο της χοληστερόλης όσο και της αρτηριακής πίεσης εντός του φυσιολογικού εύρους. Έτσι, η συχνή κατανάλωση γκουάβα φράουλας βοηθά στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να έχει θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις.

7. Διεγείρει την πέψη

Αυτά τα φρούτα είναι πλούσιες πηγές διαιτητικών ινών και βιταμίνης C. Η παρουσία διαιτητικών ινών σε φράουλες βοηθά στη βελτίωση της πέψης και επιτρέπει τη σωστή κίνηση των τροφίμων μέσω του λεπτού εντέρου. Μπορείτε να δοκιμάσετε να έχετε φράουλες αντί για το συνηθισμένο επιδόρπιο που έχετε. Αυτό είναι ευχάριστο και βοηθά επίσης στη σωστή πέψη.

8. Αντιμετωπίζει την δυσεντερία

Λόγω της παρουσίας βιταμίνης C και φυτικών ινών, η γκουάβα φράουλας θεωρείται υπέροχη για το στομάχι σας. Οι στυπτικές ιδιότητες αυτού του καρπού μπορούν να ελέγξουν τη μικροβιακή ανάπτυξη και να βοηθήσουν στην απαλλαγή της περίσσειας βλέννας από το έντερο. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά στη θεραπεία της δυσεντερίας.

9. Βελτιώνει την όραση

Η βιταμίνη Α υπάρχει σε υψηλές ποσότητες σε γκουάβα φράουλας. Αυτό το καθιστά πολύ ευεργετικό για τα μάτια σας. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή τύφλωση και κακή όραση. Η τακτική κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της όρασης και της υγείας σας. Είναι επίσης καλό για την πρόληψη του καταρράκτη και εξασφαλίζει υγιή μάτια.

10. Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Η γκουάβα φράουλας έχει τη δύναμη να καταπολεμήσει τον καρκίνο, ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη αυτού του καρπού. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντικαρκινικά στοιχεία. Βοηθούν στην απαλλαγή από τις ελεύθερες ρίζες που είναι επιβλαβείς για το σώμα. Επίσης παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του όγκου. Αυτός ο καρπός αποτελείται από λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτό μπορεί να αποτρέψει πολλούς τύπους καρκίνου.

11. Δυσκοιλιότητα

Λόγω της παρουσίας διαιτητικών ινών στη γκουάβα φράουλας, προσθέτουν χύμα στα τρόφιμα που καταναλώνετε και βοηθούν στις σωστές κινήσεις του εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο είναι καλό για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Η ίνα είναι επίσης καλή για την πρόληψη καρδιακών προβλημάτων και διατηρεί τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

12. Προωθεί την απώλεια βάρους

Οι γκουάβα φράουλας είναι πολύ ευεργετικές για να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και ταυτόχρονα να σας παρέχουν τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε. Είναι μια πλούσια πηγή ινών, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώσετε την πέψη. Οι ειδικοί λένε ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι πάντα ιδανική για αποτελεσματική απώλεια βάρους. Η γκουάβα φράουλας αποτελείται από λιγότερη ζάχαρη σε σύγκριση με άλλα φρούτα όπως σταφύλια, μήλα και πορτοκάλια.

13. Προωθεί την υγεία του εγκεφάλου

Η παρουσία βιταμινών Β, όπως τα Β3 και Β6, καθιστά αυτό το φρούτο εξαιρετικό για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Β3 βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και επίσης βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες. Έτσι, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας καταναλώνοντας τακτικά γκουάβα φράουλας.

14. Υγεία του θυρεοειδούς

Ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη βελτίωση του μεταβολισμού του θυρεοειδούς και αυτό με τη σειρά του βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού σας ρυθμίζοντας την παραγωγή ορμονών και απορρόφησης.

15. Αντιμετωπίζει το σκορβούτο

Η ποσότητα της διατροφής σε γκουάβα φράουλας είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που υπάρχει σε άλλα φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή. Φαίνεται ότι περιέχει περίπου 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C σε αυτό από τα άλλα φρούτα. Αυτό το καθιστά ιδανικό για όσους έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης C και υποφέρουν από σκορβούτο και άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης C. Βοηθά επίσης στην ενίσχυση της ανοσίας του σώματος.

Μαγειρικές χρήσεις

 • Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα.
 • Τα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζελέ, μαρμελάδες, κρέμες, ποτά κ.λπ.
 • Η γεύση είναι πιο έντονη από εκείνη της κίτρινης γκοϋάβα φράουλας, αλλά δεν έχει το μοσχοκάρυδο της κοινής γκουάβα.
 • Τα φρούτα έχουν μια ευχάριστη όξινη-γλυκιά γεύση και είναι καλό όταν τρώγονται ωμά, αν και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε κονσέρβες.
 • Τα φύλλα του δέντρου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τσαγιού.
 • Οι γκουάβα φράουλας τρώγονται συχνά φρέσκα απευθείας από το δέντρο.
 • Ορισμένοι πολιτισμοί έψησαν τους σπόρους και τους χρησιμοποίησαν ως καφέ.
 • Χρησιμοποιείται επίσης για τη γεύση ποτών, παγωτών και επιδορπίων.

 

Άλλες αλήθειες

 • Το φυτό καλλιεργείται ως φράκτης σε ζεστά και εύκρατα κλίματα.
 • Τα φύλλα είναι επίσης πηγή αιθέριων ελαίων που παράγονται μετά την απόσταξη.

 

 

 

Related Articles