Loading...
Solomou Garden Centre & Landscaping
topic
Home  /  Blog  /  Tips of the month - February

Blog

TIPS

Tips of the month - February

Τι πρέπει να κάνω στον κήπο μου αυτό τον μήνα; 

Ακόμα κάνει κρύο, οι μέρες είναι ακόμη μικρές και βροχερές, όμως ο Φλεβάρης δεν παύει να είναι (τυπικά τουλάχιστον) ο τελευταίος χειμωνιάτικος μήνας. Συν τοις άλλοις, είναι και μικρότερος. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που θα σας δώσει ο καιρός αλλά μην ξεγελαστείτε γιατί ο χειμώνας δεν τελείωσε ακόμα και ο Μάρτης συχνά επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν ο κουτσο-Φλέβαρος ή ο Μάρτης-γδάρτης μας φέρουν και πάλι χιόνια ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, φροντίστε και πάλι να προφυλάξετε τα φυτά σας από το χιόνι ή τον πάγο. 

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές εργασίες γι'αυτό τον μήνα: 

  • Αν αγοράσετε φυτά αυτή την εποχή να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί γιατί ακόμα και μία σύντομη έκθεση των φυτών στις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες είναι ικανή να τα καταστρέψει.
  • Σύντομα τα φυτά που έχετε μέσα στο σπίτι σας θα αντιληφθούν ότι οι ημέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και οι υψηλές θερμοκρασίες των κλειστών χώρων θα τα βοηθήσουν να εμφανίσουν νέα βλαστάρια. Η άνοιξη δεν απέχει και πολύ ακόμα. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ημέρες που τα περισσότερα φυτά είναι ακόμα σε φάση ξεκούρασης και καθαρίζετε τα φύλλα τους όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Επίσης όσο διαρκεί αυτή η φάση ξεκούρασης, είναι καλή στιγμή για να αλλάξετε γλάστρες σε όσα φυτά χρειάζονται αλλαγή.
  • Αν σκοπεύετε να φυτέψετε βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης σε γλάστρες, φυτέψτε τις αμαρυλλίδες, τα μιγκέ, τις αστίλβες λίλιουμ, και την δισέντρα τώρα αλλά περιμένετε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου για να φυτέψετε κάλλες, κάνες, ντάλιες, γλαδιόλες, αγάπανθο, μπιγκόνιες και γκλοξίνιες.
  • Μην κλαδέψετε τώρα θάμνους και φυτά που έχουν ανοιξιάτικη ανθοφορία γιατί τα μπουμπούκια τους είναι ήδη σχηματισμένα κι ας μην τα βλέπετε ακόμα. Προτιμήστε να το κάνετε όταν η ανθοφορία τους τελειώσει.
  • Αντίθετα, τώρα θα πρέπει να κλαδέψετε τα αναρριχώμενα (π.χ. αγιόκλημα, γιασεμί, μπουκαμβίλια) και τους θάμνους (π.χ. αγγελική) που ανθίζουν το καλοκαίρι. Αφαιρέστε κατ΄αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.
  • Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας. Οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης θα σηματοδοτήσουν τη γέννηση ενοχλητικών επισκεπτών στον κήπο σας.
  • Αν θέλετε να απομακρύνετε τις μυρμηγκοφωλιές που κατά τη διάρκεια του χειμώνα ξεφύτρωσαν στον κήπο σας, μία γερή δόση από ταλκ ή ξύδι θα αναγκάσει τα κατά τα άλλα συμπαθέστατα μυρμηγκάκια να μετακομίσουν.
  • Κλαδέψτε τις μηλιές, τις αχλαδιές και τις κερασιές. Ειδικά για τις ροδακινιές και τα εσπεριδοειδή, κλαδέψτε πριν αρχίσει η ανθοφορία τους. Επίσης οι ροδακινιές χρειάζονται προληπτικό ψεκασμό για το ζάρωμα των φύλλων όμως θα πρέπει να έχει περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς πριν ψεκάσετε. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε το κλάδεμα της κληματαριάς σας.
  • Όταν ο καιρός το επιτρέπει και το χώμα είναι στεγνό, σκάψτε το και προσθέστε κοπριά ή λίπασμα ώστε να αεριστεί, να ανανεωθεί και προλάβει να "χωνέψει" μέχρι να αρχίσετε να φυτεύετε καινούργια φυτά. Τα λαχανικά σας πρέπει να αλλάζονται κάθε 1-2 χρόνια ώστε το έδαφος να προλαβαίνει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. 

Φυτά του μήνα: Viburnum, Pyracantha, Aloe vera, Robinia, Photinia, Prunus, Cyclamen

Related Articles