Loading...
Solomou Garden Centre & Landscaping
Home  /  Blog  /  Q&A on garden design

Blog

TIPS

Q&A on garden design

Ποια στοιχεία καθορίζουν τον σχεδιασμό του κήπου; (μέγεθος, οικονομικός προϋπολογισμός)

Ο σχεδιασμός ενός κήπου καθορίζεται από την έκταση του χώρου που επιθυμεί ο πελάτης να τοπιοτεχνήσει και από τον οικονομικό του προϋπολογισμό. Ο αρχιτέκτονας εξωτερικού χώρου θα πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη τις πρακτικές ανάγκες του πελάτη, πώς δηλαδή θέλει να χρησιμοποιεί τον κήπο του -για παράδειγμα παίζοντας ποδόσφαιρο με τα παιδιά του, παράγοντας τα δικά του λαχανικά, για συναθροίσεις με φίλους ή απλώς για ξεκούραση- κι έτσι αποφασίζονται ποιοι θα είναι οι βασικοί χώροι του κήπου και ποιες οι διαστάσεις αυτών. Στο στάδιο αυτό, θα αποφασιστεί για παράδειγμα εάν θα υπάρχει έκταση με γρασίδι και πόσα τετραγωνικά μέτρα θα είναι αυτή. Στη συνέχεια, συζητούνται διάφορες ιδέες και παραδείγματα κήπων μέσα από τα οποία ο αρχιτέκτονας διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη άποψη για το σχεδιασμό και το στυλ που πρέπει να έχει ο κήπος. Με αυτά τα στοιχεία και με βάση το χρηματικό ποσό που διαθέτει ο πελάτης, δημιουργείται το σχέδιο του κήπου.

 

Τι να έχει κάποιος υπόψη του για τη σχέση του κήπου με τις βεράντες και άλλους χώρους της κατοικίας;

Οι χώροι του σπιτιού που επικοινωνούν με τον κήπο είναι καλό να συνδέουν το εσωτερικό και το εξωτερικό της κατοικίας, για μία όσο το δυνατό πιο ταιριαστή εικόνα, δίνοντας την εντύπωση ενός ομοιόμορφου χώρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί διαλέγοντας υλικά ή αντικείμενα (π.χ. γλάστρες και έπιπλα) που συνδυάζονται με το στυλ του σπιτιού καθώς και τα κατάλληλα φυτά και χρώματα που ταιριάζουν με το χαρακτήρα του κήπου. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην εναρμόνιση των χώρων του κήπου και της κατοικίας είναι η φύτευση χαμηλών δέντρων στα δύο άκρα της βεράντας.   

 

Τι ρόλο παίζει το κλίμα για την επιλογή των φυτών και των θάμνων και ποια είδη συστήνετε για τις συνθήκες της Κύπρου;

Το κλίμα και η τοποθεσία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή των φυτών ενός κήπου. Άλλα φυτά πρέπει να φυτευθούν σε ένα σκιερό χώρο και άλλα σε ένα χώρο που είναι μονίμως εκτεθειμένος στον ήλιο. Με τον ίδιο τρόπο, η επιλογή των φυτών είναι διαφορετική για ένα κήπο που βρίσκεται σε  ψηλό υψόμετρο σε σχέση με αυτόν που βρίσκεται σε παράλια περιοχή. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος είναι κατάλληλη για μεσογειακά φυτά, παρόλο που υπάρχουν και πολλές επιλογές φυτών σε τροπικό στυλ που αποδείχθηκαν εξίσου κατάλληλα για το κλίμα μας.

  

Ποια υλικά μπορεί να χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει μονοπάτια και πορείες;

Τα συνηθέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται για κατασκευή μονοπατιών μέσα στον κήπο είναι οι πέτρινες πλάκες -ορθογώνιες ή ακανόνιστου σχήματος-, το τεχνητό γρασίδι και η τεμαχισμένη πέτρα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Λιγότερο διαδεδομένα υλικά για τη χρήση αυτή είναι ο φελλός, οι κορμοί δέντρων κομμένοι σε στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα, διάφορα βότσαλα, άμμος ή επίπεδοι βράχοι. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε δημιουργικά και να χρησιμοποιήσετε υλικά που μπορεί να περισσέψουν από την κατασκευή του σπιτιού, όπως πλακάκια ή κεραμίδια, κομμάτια από κιβώτια ή παλιά παιχνίδια όπως γυάλινους βόλους.

 

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος αν έχει πισίνα στον κήπο του;

Στην περίπτωση των κήπων που περιλαμβάνουν πισίνα, συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των φυτών. Δίπλα στην πισίνα συνήθως αποφεύγουμε την φύτευση φυτών που ρίχνουν πολλά φύλλα, λουλούδια ή καρπούς. Αποφεύγονται επίσης τα φυτά που έχουν 'επιθετικό' ριζικό σύστημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε διασωληνώσεις και μονώσεις.

 

Να προτιμήσει φυσικό γρασίδι ή τεχνητό;

Συχνή αιτία για την κακή εμφάνιση πολλών κήπων είναι το κακοδιατηρημένο γρασίδι. Για να έχει κάποιος υγιές φυσικό γρασίδι στην Κύπρο χρειάζεται άφθονο νερό, πολύς χρόνος και αρκετά χρήματα. Πρέπει να ποτίζεται συστηματικά και να κόβεται συχνά, να λιπαίνεται κάθε δυο βδομάδες την άνοιξη και κάθε βδομάδα το καλοκαίρι. Πρέπει επίσης να ψεκάζεται κάθε δυο βδομάδες κατά τη διάρκεια καλοκαιριού και φθινοπώρου. Αν οι πιο πάνω εργασίες ακολουθούνται κατά πρόγραμμα και το γρασίδι δεν σκιάζεται, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πάντα τέλειο. Συνήθως το τεχνητό γρασίδι συστήνεται σε πελάτες που θέλουν κήπο χαμηλής συντήρησης και ανάγκης σε νερό ή στις περιπτώσεις όπου ο χώρος είναι σκιερός. Το κόστος για τις δύο επιλογές είναι παρόμοιο, αφού το τεχνητό γρασίδι στοιχίζει αρκετά στην αρχή ενώ το φυσικό στοιχίζει μακροχρόνια.      

 

Ποια στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη για να γίνεται εξοικονόμηση νερού;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εξοικονόμηση νερού είναι η σωστή εφαρμογή αρδευτικού συστήματος. Το λάστιχο άρδευσης πρέπει να ποτίζει το κάθε φυτό ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του σε νερό. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί τεράστιες ποσότητες νερού, αλλά βοηθά και το κάθε φυτό να μεγαλώνει σωστά. Περισσότερη εξοικονόμηση μπορεί να γίνει με την επιλογή φυτών τα οποία έχουν περιορισμένες ανάγκες σε νερό, όπως οι κάκτοι και τα παχύφυτα.

 

Τι να προσέξει ή να αποφύγει κάποιος για να είναι εύκολη η συντήρηση;

Για να είναι εύκολη η συντήρηση του κήπου πρέπει να χρησιμοποιηθούν φυτά τα οποία δε χρειάζονται συχνό κλάδεμα και  είναι ανθεκτικά σε ασθένειες -άρα δε χρειάζονται ψεκασμό-. Ακόμα, για να αποφευχθεί το ξεχόρτισμα μπορεί να τοποθετηθεί εδαφοκαλυπτικό και τεμαχισμένη πέτρα πάνω από το χώμα. Η μέθοδος αυτή εμποδίζει το φως από το να φτάσει στο χώμα κι έτσι δε φυτρώνουν αγριόχορτα.  

 

Γιατί κάποιος πρέπει να αποταθεί σε τοπιοτέχνη;

Είναι σημαντικό να αποταθούμε σε ειδικό για το σχεδιασμό και την κατασκευή του κήπου όχι μόνο για τη δημιουργία ενός όμορφου κήπου αλλά κυρίως για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων. Κήποι που κατασκευάζονται ερασιτεχνικά στοιχίζουν συνήθως περισσότερο, αφού συχνά τα φυτά είναι ακατάλληλα για το κλίμα και την τοποθεσία του κήπου, ή έχουν φυτευτεί λανθασμένα με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να πρέπει να αλλαχθούν. Η σπατάλη χρόνου και χρήματος μπορεί να αποφευχθεί αν αποταθούμε στον ειδικό. Ο αρχιτέκτονας εξωτερικού χώρου, κατασκευάζοντας ένα όμορφο κήπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πελάτη, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση της επενδυτικής αξίας της κατοικίας σε περίπτωση που αυτή θα μεταπωληθεί στο μέλλον. Ο τομέας της τοπιοτέχνησης και του σχεδιασμού κήπων (landscape architecture and garden design) και ο αντίστοιχος κλάδος σπουδών, είναι πολύ διαδεδομένοι στο εξωτερικό και είναι σημαντικό η Κύπρος να συμβαδίσει με την ανάπτυξη αυτή.

Related Articles