Loading...
Solomou Garden Centre & Landscaping
topic
Home  /  Blog  /  Tips of the month - December

Blog

TIPS

Tips of the month - December

Τι πρέπει να κάνω στον κήπο μου αυτό τον μήνα; 

O Δεκέμβριος είναι κατά βάση ο μήνας που τα φυτά μας χρειάζονται τη λιγότερη περιποίηση. Είναι επίσης ο μήνας που πρέπει να αφήσουμε τον κήπο μας να ξεκουραστεί και πολλά από τα φυτά μας είναι σε μη ενεργή φάση ανάπτυξης. 

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές εργασίες γιαυτό τον μήνα: 

  • Σε γενικές γραμμές τα κλαδέματα περιορίζονται πλέον μόνο στα απολύτως αναγκαία.
  • Οι κλιματολογικές συνθήκες ενδεχομένως να καθυστερούν τις κηποτεχνικές εργασίες οι οποίες προσαρμόζονται στην ένταση και το είδος των κλιματολογικών φαινομένων.
  • Καλύτερα να αποφεύγεται κάθε εργασία οργώματος του εδάφους. Είναι δυνατή η καταπολέμηση ζιζανίων στον κήπο με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα όπου είναι επιτρεπτό και εφ' όσον οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν.
  • Όσοι διαθέτουν κατασκευές νερού (πχ λιμνούλες ή ρυάκια) καλό είναι να παρατηρούν για φαινόμενα υπερχειλίσεων μετά από βροχοπτώσεις, αλλά και να μεριμνήσουν για την προστασία των μηχανημάτων και λοιπών υλικών από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Προτείνουμε να καθαρίζονται οι μηχανισμοί των αντλιών και τα φίλτρα των εν λόγω κατασκευών ή να προφυλάσσονται από το ψύχος εάν είναι αναγκαίο.
  • Η λίπανση μεταβάλλεται συναρτήσει της επικείμενης εκθέσεως των φυτών στο ψύχος. Σε γενικές γραμμές εάν είναι αναγκαίο προτείνεται η τροφοδοσία με λίπασμα ιχνοστοιχείων το οποίο θα περιέχει αρκετό κάλιο και λίγο φώσφορο. Όσα καρποφόρα φυτά παρέχουν όψιμους καρπούς ενδεχομένως να υποστούν απώλειες εξ αιτίας κλιματολογικών συνθηκών.
  • Προς την τελευταία εβδομάδα του μηνός μπορούν να διεξαχθούν κλαδέματα σε φοινικοειδή, αλλά προτείνουμε αυτό να γίνει τον Ιανουάριο.
  • Οι έτοιμοι καρποί μπορούν να αφαιρούνται από τα φυτά, ενώ εκείνοι οι καρποί οι οποίοι πέφτουν στο έδαφος να απομακρύνονται. Τα κηπευτικά από τα οποία έχουν παραληφθεί οι αναμενόμενοι καρποί καλύτερα να απομακρύνονται από τον κήπο και να καταστρέφονται.
  • Η άρδευση θεωρητικώς μειώνεται αισθητά αλλά το πότισμα θα καθοριστεί από την ένταση και τη μορφή των κλιματολογικών συνθηκών. Προσοχή στο πότισμα των γλαστρών όπου οι απώλειες ύδατος λόγω καιρού θα αρχίσουν να περιορίζονται.
  • Καλύτερα να αποφεύγεται η διενέργεια σποράς ψυχρόφιλων ειδών γκαζόν (πχ ποικιλίες Festuca arundinacea).
  • Προσοχή για την εκδήλωση μορφών παγετών. Η φροντίδα των παγετόπληκτων φυτών πρέπει να συνεχίζεται όπου και όταν χρειάζεται. Εάν προβλέπεται παγετός τα καταλλήλου μεγέθους φυτά μπορούν να προστατεύονται με ειδικά καλύμματα και είναι επίσης δυνατή η προστατευτική επέμβαση γύρω του κορμού με οργανική ύλη (πχ φύλλα).
  • Προς το τέλος του μηνός μπορεί να αρχίσει η συντήρηση των γεωργικών μηχανημάτων. 

Φυτά του μήνα: Poinsettia, Anthurium, Freesias, Narcissus, Photinia, Prunus, Cyclamen, Salvia

Related Articles