Loading...
Solomou Garden Centre & Landscaping
topic
Home  /  Blog  /  Tips of the month - November

Blog

TIPS

Tips of the month - November

Τι πρέπει να κάνω στον κήπο μου αυτό τον μήνα; 

O Νοέμβριος μπορεί να φέρει απότομες αλλαγές και χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι μία χρήσιμη υπενθύμιση ότι ο χειμώνας είναι πολύ κοντά. Αυτό το μήνα λοιπόν αρχίζουν να μειώνονται δραστικά οι δουλειές που μπορούμε να κάνουμε στον κήπο μας. Η βασική μας δουλειά είναι να αποτελειώσουμε τυχόν μεταφυτεύσεις, να καθαρίσουμε τον κήπο μας και τις γλάστρες μας και να προετοιμαστούμε για τους χειμερινούς μήνες. 

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές εργασίες γιαυτό τον μήνα: 

  • Οι κλιματολογικές συνθήκες σταδιακώς μεταβάλλονται και αποκτούν περισσότερο υγρόψυχρα χαρακτηριστικό. Πρέπει να εντατικοποιούνται οι εργασίες σχετικώς με την κατασκευή, αλλά και συντήρηση κήπων αναλόγως των βροχοπτώσεων και του ψύχους.
  • Μπορεί να σχηματιστούν λάκκοι γύρω και σε απόσταση από τους κορμούς, αλλά και να οργωθεί το χώμα του κήπου όπου είναι αναγκαίο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προσφάτως προηγηθεί βροχοπτώσεις οι οποίες έχουν καταστήσει το έδαφος λασπώδες ή υγρό.
  • Το γκαζόν εν γένει ψυχρόφιλων ειδών προτείνεται να μην κουρεύεται σε ύψος κάτω από τέσσαρα εκατοστά (4 cm). Μπορεί να λιπανθεί αυτός ο χλοοτάπητας με σύνθετα αζωτούχα λιπάσματα βραδείας αποδεσμεύσεως εάν ο καιρός είναι ήπιος, αλλιώς καλύτερα να γίνει λίπανση με σκευάσματα ισορροπημένης αναλογίας καλίου και αζώτου με ιχνοστοιχεία. Πολλά από τα θερμόφιλα είδη γκαζόν σταδιακώς μεταβαίνουν ή βρίσκονται σε υπέργεια ληθαργική κατάσταση οπότε προτείνεται μία ελαφρά επέμβαση με κατάλληλα καλιούχα λιπάσματα που περιέχουν ιχνοστοιχεία.
  • Σε γενικές γραμμές προτείνεται η λελογισμένη τροφοδοσία με λίπασμα ιχνοστοιχείων το οποίο θα περιέχει λίγο φώσφορο και περίπου ίδιες ποσοστιαίες αναλογίες αζώτου και καλίου. Όσα καρποφόρα φυτά παρέχουν όψιμους καρπούς ενδεχομένως να υποστούν απώλειες εξ αιτίας κλιματολογικών συνθηκών.
  • Τα κωνοφόρα και τα εσπεριδοειδή καλό θα ήταν να υφίστανται προληπτικό ψεκασμό με κατάλληλα κατά περίπτωση μυκητοκτόνα (πχ χαλκούχα).
  • Τα κηπευτικά να καθαρίζονται και να αραιώνονται.
  • Συνεχίζεται η φύτευση ή σπορά κηπευτικών (πχ σπανάκι, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο κλπ) για χειμερινή ή ανοιξιάτικη παραγωγή.
  • Οι έτοιμοι καρποί μπορούν να αφαιρούνται από τα φυτά, ενώ εκείνοι οι καρποί οι οποίοι πέφτουν στο έδαφος να απομακρύνονται. Τα κηπευτικά από τα οποία έχουν παραληφθεί οι αναμενόμενοι καρποί καλύτερα να απομακρύνονται από τον κήπο και να καταστρέφονται.
  • Μπορούν να πραγματοποιούνται λήψεις μοσχευμάτων προκειμένου να διενεργηθεί πολλαπλασιασμός.
  • Η άρδευση θεωρητικώς μειώνεται αισθητά εφ' όσον το νερό αρδεύσεως είναι κατάλληλο, αλλά το πότισμα θα καθοριστεί από την ένταση και τη μορφή των κλιματολογικών συνθηκών.
  • Οι διαδικασίες περιποιήσεως γρασιδιού, όπως η αποβρύωση και ο αερισμός εδάφους καλύτερα να αποφεύγονται. 

Φυτά του μήνα: Tecomaris capensis, Campsis radicans, Tecoma stans, Photinia, Prunus, Phoenix dactylifera, Leonotis leonorus, Amaranthus, Tulips, Cyclamen

Related Articles