Loading...
Solomou Garden Centre & Landscaping
topic
Home  /  Blog  /  Tropical plants in Cyprus

Blog

TIPS

Tropical plants in Cyprus

Είναι το κλίμα της Κύπρου απαγορευτικό για τη δημιουργία ενός τροπικού κήπου; Κι όμως όχι!

Η βασικότερη ανησυχία των ατόμων που μπαίνουν στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του κήπου τους είναι η συντήρηση και φροντίδα που θα χρειάζονται μελλοντικά για να διατηρούν τον κήπο σε μία καλή κατάσταση. Ο κόσμος σήμερα ζητά ένα κήπο με τις λιγότερες δυνατές ανάγκες σε συντήρηση. Υπάρχει όμως η παρανόηση ότι ένας κήπος με μεσογειακό χαρακτήρα μπορεί να ανταποκριθεί στην επιθυμία τους αυτή. Οι μεσογειακοί κήποι απαιτούν συχνό κλάδεμα, καθημερινή καθαριότητα λόγω του φυλλόματος που συχνά ανανεώνεται και αντικαταστάσεις φυτών όπως συμβαίνει με τα αρωματικά.

Ένας κήπος με τροπικό χαρακτήρα απαιτεί πολύ λιγότερη συντήρηση αφού τα φυτά που τοποθετούνται (φοινικοειδή, χρονιαία φυτά που δεν ρίχνουν φύλλα) δεν αντικαθίστανται και σπάνια χρειάζονται κλάδεμα. Άλλη μία παρανόηση είναι ότι ο τροπικός κήπος απαιτεί πάντοτε μεγαλύτερες ποσότητες νερού από τα υπόλοιπα στυλ κήπου. Αυτό δεν ισχύει αφού υπάρχουν πολλά φυτά τροπικού χαρακτήρα που έχουν τις ίδιες ανάγκες σε νερό, ηλιοφάνεια και θερμοκρασία με τα μεσογειακά φυτά. Στην φωτογραφία 1 μπορείτε να δείτε ένα τοπίο με τέτοιου είδους φυτά που ευδοκιμεί στην Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η δυσκολία λοιπόν στην κατασκευή τέτοιων κήπων δεν έγκειται στις αυξημένες ανάγκες των φυτών αλλά στην εύρεσή τους στην κυπριακή αγορά. Το Solomou Garden Centre διατηρεί μεγάλη ποικιλία τροπικών φυτών εκ των οποίων πολλά εισάγονται από το εξωτερικό σε αποκλειστικότητα για όλη την Κύπρο, για την κατασκευή του ιδανικού κήπου χωρίς περιορισμούς. Μερικά από αυτά τα τροπικά φυτά είναι τα ακόλουθα: Dietes grandiflora, Equisetum, Bismarkia nobilis, Chamaerops humilis, Butis capitala, Ravenea rivularis, Dioon spinolosum, Chontropetallum tectorum, Macrozamia communis, Macrozamia moorei, Dracaena draco, Livistonia chinensis, Zamia furfuracea, Zamia integrifolia, Trachycarpus fortunei, Phyllodendron sellum, Alocasia macrorrhiza, Cyperus papyrus, Festuca glauca, Ripsalidopsis var., Ricinus communis. Κάποια ανθεκτικά τροπικά φυτά (Phoenix canariensis, Arecastrum, Cycas revoluta, Phoenix robelenii, Strelitzia nicolai, Ficus 'Amstel King') χρησιμοποιούνται ήδη στους κυπριακούς κήπους σε μεγάλο βαθμό. Η πραγματική τους ομορφιά και χρησιμότητα όμως φαίνεται όταν αξιοποιηθούν κατάλληλα σε συνδυασμό με φυτά παρόμοιου χαρακτήρα. Ένα τέτοιο παράδειγμα σε μοντέρνο σπίτι για το οποίο ταιριάζει ένα πιο πυκνό τοπίο φαίνεται στη φωτογραφία 2. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να προηγηθεί σωστός σχεδιασμός κήπου που θα λαμβάνει υπόψη την αρμονική ωρίμανση των φυτών ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες που προκαλούνται όταν μερικά φυτά ως δυνατότερα εξουδετερώνουν άλλα.

Δικαιολογημένα λοιπόν μπορεί να ανησυχείτε για τη ξηρασία και το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού μας όσον αφορά την κατασκευή του κήπου σας. Δεν είστε όμως αναγκασμένοι να θυσιάσετε την ομορφιά για την πρακτικότητα. Μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο για τη δημιουργία του εξωτικού κήπου που πάντα ονειρευόσασταν.  

 

 

Related Articles